onsdag 29 oktober 2008

Buffy, den popkulturella skammen och jagJag är inte särskilt benägen att skämmas när det gäller popkulturella vanor och laster, men en sak skäms jag över: att jag, i slutet av mitt tjugoåttonde levnadsår, fortfarande är mer eller mindre Buffyoskuld. Min skam går så djupt att jag - skämskudde, tack! - vid några tillfällen kan ha gjort sken av att ha sett betydligt fler avsnitt av Buffy the Vampire Slayer än vad jag defacto gjort. De jag anförtrott min mörka hemlighet brukar mest se frågande ut. Va, har jag inte sett Buffy? Men det är ju en sådan klockren Helenaserie! Jag vet. Därav skammen. Det är ju så uppenbart en serie som jag är predestinerad att älska att det känns snudd på oförsvarbart att komma och säga att min Buffykunskap börjar och slutar med några slumpmässiga avsnitt.

Orsaken till min okunskap kring Sunnydales befolkning? Mest tajming, faktiskt, eller brist på. Jag växte upp i ett hem utan kabelteve, och när Buffy väl började gå på TV4 hade jag flyttat hemifrån/var för djupt insyltad i Morrissey, greasy spoons och Londonpornografi att jag aldrig riktigt kände lockelsen att bli bästis med en blond california girl - även om hon råkar vara The Slayer. Vi befann oss i fel dimensioner, helt enkelt, Buffy och jag. När jag sedan återupptog mitt kärleksförhållande med amerikanska kultserier (well, återupptog och återupptog - jag kan åtminstone komma på en serie som alltid fanns där, mitt svåra fall av anglofili till trots) snodde X-Files all uppmärksamhet. Att sätta sig in i sju säsonger vampyrmytologi kändes som något av ett sisyfosprojekt, särskilt som jag lärt mig att prata om serien som om jag visste vad jag snackade om.

Men. Bättre sent än aldrig, right? Just nu är jag förkyld och febrig, och som alltid när min kroppstemperatur stiger över 37 grader blir jag helt inkapabel till att läsa. Maratonglo på tv-serier går dock alldeles utmärkt. Egentligen var jag sugen på lite Millennium, men när säsong 1 av Buffy (lån från kusin) låg och frestade alldeles bredvid Lance Henriksens väderbitna fejja var det inget snack om saken. Nu har jag sett ett par avsnitt och beställt säsong tre (säsong två ska jag få låna av samma kusin). Bollen är i rullning, jag är i full färd med att ta igen vad jag missat och lära mig en av 90- och 00-talets viktigaste popkulturella läxor. And I LOVE it! Det blev ju kärlek vid första ögonkastet, precis som jag anat. Nu har jag ett helt universum framför mig och känner mig alldeles lycklig och fylld av förväntan. Dags att sluta skämmas.

14 kommentarer:

Hans Persson sa...

Jag har inte sett något alls av Buffy och borde rimligen också gilla det. Jag är å andra sidan generellt dålig på att följa teveserier.

Sara sa...

Som sagt - du har SÅ MYCKET att se fram emot! Själv är jag personligen ansvarig för åtminstone fyra Buffymissbrukare, moahahaha.... Ser fram emot att diskutera sen! :)

Amanda sa...

Åh, Buffy! Du har så mycket framför dig!

Ka sa...

Allts: jag är så himla chockad. Att du inte har sett Buffy - AH!

Fast om sanningen skall ram var jag också B-oskuld tills för fyra år sedan, då jag träffade K. Hon invigde mig i mystiken med buller och bång. Oh, yeah!

raisa sa...

Oh, jag har gjort nästan likadant och ska även jag reparera luckor och spendera typ resten av året i Sunnydale. Alla är hemskt avundsjuka.

Och - har läst här ett tag och måste tacka såhär i efterhand för både Maria Lang & Water for Elephants! Antagligen flera också men just de ligger närmast i minne.

Jessica på Sapere Aude sa...

JAG VISSTE VÄL ATT DU SKULLE GILLA! yeah, yeah, yeah! Åh, jag blir nästan grön av avund när jag tänker på att du har allt det där fina framför dig. Men också glad eftersom jag av egen erfarenhet vet att det går att se - nej, bulimiskt vräka i sig - serien både två och tre och fyra gånger.

Johanna sa...

Eh, mörda mig inte nu men - varför ska man gilla Buffy? Jag har ingen åsikt, har inte heller sett men blir nyfiken ju. Trodde (i min enfald?) att det var som Charmed typ.

Martina sa...

Du måste se spin-offen Angel också ju, den börjar samtidigt som Buffy säsong 4 och för att få mest behållning av båda serierna ska man se vartannat avsnitt Angel och vartannat Buffy (först Buffy 4x01, sen Angel 1x01 osv.), för de går nämligen in i varandra en hel del.

Piratdrottningen Alwilda sa...

Men alltså, jag har samma problem. Jag har liksom bara totalmissat Buffy, fråga mig inte hur, det är fullständigt obegripligt. (Visserligen tittar jag nästan aldrig på TV, utan bara på film, det kan vara det.) Och grejen är också att jag VET att jag kommer att älska det! Jag går och liksom bara och sparar mig lite. Men samtidigt längtar jag efter dagen då jag kan frossa. Men det är nog dags att sätta upp den första boxen på önskelistan nu ändå ...

Sara sa...

johanna - Det är lite som att jämföra Höök med The Wire: båda handlar ju om poliser! ;) Nej, men allvarligt så är Charmed en extremt mycket sämre skriven och spelad serie.

Titta på de två första säsongerna av Buffy (första säsongen är lite skakig i början, men den kommer på banan sen) så får du se vad hypen gäller! Förbered dig dock på extremt fula 90-talskläder...

Lena sa...

Jag föll inte alls för Buffy när den började gå på fyran, hade väl annat för mig. Men sen råkade den gå på femman på helgerna när min man körde taxi och jag blev helt fast, blev helt förälskade i henne, i Sunnydale och i Giles. Så när jag fyllde 30 för några år sedan så var min enda önskan alla säsonger av Buffy och visst lyssnade min kära make på min önskan och jag var i himlen. Hela hösten satt jag och min och tittade på denna serie, ingen av oss kunde få nog och det är ett under att min man också blev fast, men det blev han. Du har så mycket framför dig, lyckos.

Sofie Violett sa...

Nu har jag ju ingen skoltyska i mitt bagage, men efter att ha studerat stasimon.wordpress ungefär lika länge som man möjligen Kan titta på bloggar man inte förstår, så förstår jag ändå att den besitter 1.För många mindmaps 2.För mycket tyska 3.Den skulle verkligen behöva en dos av Dig! Lobba för det.

Sofie Violett sa...

(jag har precis skaffat Windows Vista som gör att så fort jag går in på en blogg - som Din Helena, som jag älskar!!! - så postar den automatiskt den senaste kommentaren jag lämnade det senaste dygnet. (därav min väldigt missplacerade kommentar här...) Tror jag ska låta Buffy sätta tänderna i detta digitala monster.

Anonym sa...

Tak for de interessante oplysninger