onsdag 16 januari 2008

Årets första bokfemma: senaste

Veckans bokfemma har tema "senaste": senaste bokinköpen, senaste biblolånen, senaste bokbesvikelserna... listan kan göras lång. Jag har valt att lista de senaste fem böckerna jag läst, och noterar med ett visst inslag av självgod "yay, me!"-mentalitet att samtliga fem böcker lästs inom de senaste två veckorna. Liten disclaimer för att de två översta böckerna är ganska tunna medan den tredje är en ungdomsbok, men ändå. Det kommer att bli mycket läst i år om jag fortsätter så här.

1. Stundande natten av Carl-Henning Wijkmark

Finstämt, rakt och osentimentalt om Hasse som ligger för döden i en sjukhussal. Årets bästa so far!

2. Charlie av Margareta Suber

En tunn och lättläst liten bok om livsglada, manhaftiga Charlie som brottas med sin sexuella identitet på en skandinavisk badort (vilken är det? Varberg? Båstad?) på 30-talet. Ett måste för alla som vill ha koll på queerlitteratur.

UPPDATERAT! Badorten är Hangö i Finland - tack, Sonja! Jag är pinsamt Sverige- och Stockholmscentrisk.

3. Helt otroligt, Lotta! av Merri Vik

Det enda som är helt otroligt med det här sorgliga sista kapitlet i en tidlös flickbokserie är att Wahlströms publicerade den. Ett riktigt lågvattenmärke med en unken doft av förnumstig husmoderlighet; dessutom är de galna upptågen helt borta. Istället får man genomlida otaliga kapitel om Lotta och Paul i trädgårdstäppan, Lotta och Paul på skärgårdsutflykt, Lotta och Paul, affischnamn för det ojämställda äktenskapet... Maria Sveland, läs Helt otroligt, Lotta! så kommer nog din man - och majoriteten av den manliga befolkningen, för den delen - framstå som ett under av jämställdhet och feministisk upplysning efteråt.

4. The Interpretation of Murder av Jed Rubenfeld

Välskriven och -researchad deckare med historiska, kulturella och arkitektoniska inslag. Platsen är Manhattan, året är 1909 och både Sigmund Freud och Carl Jung är med på ett hörn i utredningen. Är du det minsta intresserad av psykoanalys, New Yorks historia och arkitektur - look no further! Som bonus får du en spännande mordhistoria.

5. The Bone Garden av Tess Gerritsen

Ännu mer historiskt präglad deckare, denna gång i rejält blodkladdig tappning. I love it! För en längre recension, klicka här.

3 kommentarer:

Sonja sa...

Hej igen... ang. badorten i Charlie, så är det Hangö i Finland. Jag tror att jag snappade upp det någonstans i förordet. Huvudstaden som nämns flera gånger i boken borde alltså vara Helsingfors då, och inte Sthlm...

The Girl Least Likely To sa...

Åh, tack, Sonja! Typiskt att en 08:a av födsel och ohejdad vana skulle utgå ifrån att huvudstaden var Stockholm. :) Iofs står det "nordisk badort" på baksidan, vilket ju öppnar tolkningarna rätt mycket. Stort tack för att du klarade upp det här, för jag har verkligen undrat!

The Girl Least Likely To sa...

PS: Det förklarar ju de ryska inslagen också!