måndag 21 januari 2008

Halvvägsrapport: Motsols

Hon har ett mycket speciellt språk, Mirja Unge; an acquired taste. Först retade jag mig på hennes språkbehandling, tyckte det kändes sökt, skrivarskolekonstruerat. Nu gillar jag språket men stör mig som fan på den jobbiga new age-morsan och hennes örtdekokter, det ständiga pratet om karma, stjärnformationer och det onda i att tvätta bort "kroppens naturliga hölje". Gross! Jag har lite fobi för sånt där.

7 kommentarer:

ka sa...

I feel ya! Jag höll på att bli tokig på Motsols. Det enda bra med den var att morsan lärde huvudpersonen att man ska svabba golven i åttor. Det tillämpade jag på mitt dåvarande extrakneg; trappstädning.

Annars kan jag verkligen rekommendera Det var ut munnarna orden kom och Järnnätter, mycket bättre.

The Girl Least Likely To sa...

Skönt att höra att det inte bara är jag. Tror dock att jag egentligen gillar Mirja Unge, så jag ska se om Järnnätter och Det var ut munnarna orden kom finns på biblo. (Du ser, jag har blivit en exemplarisk lånetagare!)

ka sa...

Härligt att höra, låna låna låna! Det ska bli spännande att läsa vad du tycker om de böckerna. Själv har jag Brorsan är mätt i min minihylla intill sängen, men den kommer att få stå där till påska då ungdomsboksmarathon är över för denhär gången...

Lisa sa...

Jag fattar också vad du menar med Unges språk. Men det är just det där trilska, aviga och hårda som jag gillar! Helt eget, med ett språk som liksom inte fjäskar in sig hos läsaren.

Helena sa...

Lisa: Ja, precis. Det tar emot att läsa, men samtidigt är det en del av behållningen. Har du läst mycket av henne?

Saga sa...

Jag har läst alla Mirja Unges böcker, och fortsätter läsa dem, trots att språket gör mig tokig. Det känns konstruerat och irriterar mig, samtidigt som det fascinerar mig. Det är så fel men samtidigt så rätt i och med att det är så konsekvent genomfört. Men att vissa ord ständigt upprepas tycker jag känns mer fantasilöst/manérmässigt än konsekvent på ett positivt sätt.

Lisa sa...

Jag har inte läst hennes senaste, men däremot Motsols, Järnnätter och det var ur munnarna ... Blir lite sugen på att läsa om nu!