torsdag 3 januari 2008

Bäst & sämst 2007 enligt Entertainment Weekly + vi måste prata om Lionel Shriver igenNär jag var i NY - tack vare rusningstrafik, snökaos och blöta fötter känns det redan så avlägset, som ett bleknat fotografi i ett album - köpte jag Entertainment Weekly och blev glatt överraskad över hur bra den var. En härlig liten smällkaramell av popkultur i lättillgängligt format, och, framför allt, med vassa skribenter som lyfter populärkulturen ur Klick!-fängelset och tar sina ämnen på allvar. Mer sånt! Förutom film, TV och kändisnyheter bevakar Entertainment Weekly även litteratur - dels genom Stephen King som skriver krönikor om allt från vad han läser just nu till Red Sox och varför Lost är den bästa TV-serien just nu, dels genom bokrecensioner. I december månads sista nummer listar EW:s bokrecensent Jennifer Reese årets 10 bästa och sämsta romaner. Etta kommer Lionel Shrivers The Post-Birthday World, en fantastiskt välskriven och fascinerande Londonskildring med ett Sliding Doors-liknande upplägg som jag läste i våras men helt glömde bort när det var dags att summera bokåret. Lika totaluppslukande och hudlös som We Need to Talk About Kevin är den inte, men väldigt läsvärd i alla fall. Jag hoppas att The Post-Birthday World får den uppmärksamhet den förtjänar när den utkommer i pocket. Info för er som vill vänta på den svenska översättningen: i mars ger Ordfront ut en ny Lionel Shriver-roman på svenska. Dagen efter heter den, och jag skulle tippa på att det är The Post-Birthday World.

Hela EW-listan över årets bästa och sämsta böcker hittar ni här. Bästalistan har många spännande titlar, men jag blir lite avtänd av att recensenten placerat Alice Sebolds utmärkta The Almost Moon på SÄMSTA-listan och likställer bad taste-faktorn med den välförtjänta sämstaettan, OJ Simpsons If I Did It. Visst, mord på en åldrig moder är kanske inte det mest insmickrande av teman, men som recensent måste man väl ändå klara av att läsa om obehagligheter utan att redan där, utan att ta hänsyn till de litterära aspekterna, utdöma verket som smaklöst? Annars blir läslistan helt plötsligt väldigt begränsad. Håller dock med om Cornwell-sågningen och placeringen av bitvis olidliga Book of the Dead på inteböckernas femte plats:

"Like a putrefying corpse left too long on forensic pathologist Kay Scarpetta's table, Patricia Cornwell's thrillers just get stinkier and stinkier. Her latest gory specimen is in such bad shape it's virtually unrecognizable as a novel."

Kunde inte sagt det bättre själv. Patricia, antecknar du?

3 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Jag läste nyss klart The Almost Moon, och inte platsar den på en sämstalista! Grrr. Inte lika omedelbart bra som The Lovely Bones, men därifrån till sämsta. Heck no, liksom. Det är verkl ingen bad taste-bok. / Indignerad Johanna L!!

The Girl Least Likely To sa...

Johanna: Eller hur! Sämsta-lista my ass liksom. Blev lite sur över att recensenten, och många med henne, avfärdat The Almost Moon bara för att de tycker att ämnet är motbjudande. Om vi slutade läsa all litteratur som upprör och engagerar är vi rätt illa ute, don't you think? Att Alice Sebold dessutom hamnar på samma lista som OJ Simpson och Rosie O' Donnell känns ännu mer orättvist.