måndag 10 december 2007

Bokbryderier

Nu är det bara 12 dagar kvar till NY, och precis som varje sann bokmal med självaktning skulle ha gjort i samma situation ägnar jag en oproportionerligt stor del av min vakna tid åt att tänka på böcker. Dels vilka böcker som ska få äran att följa med i resväskan, men också - och nu kommer vi in på själva kärnfrågan - vilka böcker jag ska köpa där. Jag tänker i första hand köpa upp mig på favoritförfattare vars verk är lite svåra att få tag på i Sverige: Elizabeth Berg (gud, förra hösten och vintern var verkligen en Elizabeth Berg-säsong för mig, jag tror jag klämde sex böcker på ett par månader. Tills Adlibris inte kunde erbjuda fler engelska titlar, that is) och Tom Perrotta, till exempel. Sedan vill jag besöka den där noirbokhandeln som var med i Babel för ett tag sedan, kanske söka upp en bokhandel som specialiserar sig på skräck och givetvis upptäcka nya, oprövade talanger som ännu inte marknadsförs i Sverige. Med andra ord får jag packa lätt: många lätta, skrynkelfria klänningar, bekväma skor, smink, två, tre böcker att roa sig med på resande fot - jag tänker Jodi Picoults Nineteen Minutes, ytterligare en Tom Perrotta (The Wishbones) och kanske någon deckare. Eventuellt något New York-betonat också - varför inte Breakfast at Tiffany's av Truman Capote, eller en Candace Bushnell-chicklit för att få till den där glamourösa Manhattan socialite-känslan?

Någon som varit i New York och kan tipsa om bra bokhandlar?

Uppdatering: Kolla, Bokhora tipsar om NY-boklådor! Idealisk tajming - och ja, försvenskningar är rätt estetiskt motbjudande när de skrivs ut, men här skall slås ett slag för det svenska språket. Tajming, mejl, rejv och bejb, yes Sirree Bob.

Eh, eller inte, nu när jag tänker på saken. Jag menar, det faktum att jag omedelbart kände mig tvingad att kontra med ett engelskt uttryck säger en del, don't you think?

7 kommentarer:

katafon sa...

Någon som varit i New York och kan tipsa om bra bokhandlar?

Den du absolut måste besöka är ju The Strand. Största antikvariatet i världen, sägs det, med allt från mängder av recensionsex av ännu osläppta böcker till rejäla rariteter. Där kan man gå i dagar. Plus att där finns en massa småbutiker runtikring och utspridda över hela The Village

Gotham Book Mart och Shakespeare & Co är himla trevliga också.

Original-Barnes & Noble på 5th Ave måste ses, även om det är lite big business över det. Och då bör man ju gå in på en av de stora Virginhandlarna också.

Coliseum Books hann jag inte in på när jag var där, men det sägs vara en som ska ses.

The Girl Least Likely To sa...

Tack för massor av ovärderliga tips, katafon - jag antecknar! :) Jag har faktiskt en bärkasse från The Strand som en bibliofil-kompis köpte åt mig när hon var där. Och The Village ska jag absolut besöka.

Jessica på sapere aude sa...

Förutom redan nämnda boklådor* så rekomenderas Barnes & Noble vid Washington Square. Bästa av den bästa. Jag saknar att man inte i Sverige sitter i gångarna och provläser, att det inte är ok. Vem skulle köpa skor utan att provgå? Och då är det inte probläsa som att öppna och läsa tre sekunder, utan sitta ner länge, smak, känna. Åh!

(Är det fortfarande boklådor när de är tre våningar? En låda känns liten och intim, detta är mer en container, eller kanske en kartong. Eh, ok.)

Sofie Violett sa...

Första gången jag lämnar kommentar hos dig efter år av enträget läsande (!) Får vi höra om andra NY-planer, utanför boklådandet? Ska bli spännande att läsa när du kommer tillbaka. Glad andra Advent, and counting!

Jakob sa...

Shakespeare & Co. på 716 Broadway är en mycket trevlig bokhandel där en tjock, klappvänlig katt håller hov. Annars är ju Strand det givna alternativet men det har ju någon redan hunnit tipsa om.

The Girl Least Likely To sa...

Vilka bokhandelsconnoisseurer ni är, allihop! Jag antecknar för fullt.

Jakob: you had me at "tjock, klappvänlig katt". 716 Broadway it is.

Anonym sa...

"Tjock klappvänlig katt!!!" OMG!

...tror att håkan nesser hittat en hel del pärlor www.nesser.se


inte så intellektuellt, men om jag var du skulle jag satt mig på seinfelds diner, även om den ser annorlunda ut i verkligheten


camilla
http://lasdagboken.blogdns.com