måndag 29 oktober 2007

James + spökhistorier = sant

Jag fortsätter Halloween-peppen med ytterligare en död och begraven James som skrev lysande spökhistorier av klassiskt anglosaxiskt snitt: Henry, kanske mest känd för romanen Portrait of a Lady. Har ni läst långnovellen "The Turn of the Screw"? Om inte, gör det! Mer atmosfärisk, tvetydig och psykologiskt fulländad old school-skräck i sirlig salongsanda kan ni inte hitta. Jag är helt fast.

13 kommentarer:

Ika sa...

Nej, det har jag inte, men däremot läste jag för ganska exakt ett dygn sedan om hur huvudpersonen i Ten Thousand Lovers läser just The Turn of the Screw. Fascinerande!

The Girl Least Likely To sa...

Ten Thousand Lovers, eh? Berätta mer! :D Jag är helt torsk på intertextuella grepp, i alla fall när det gäller böcker jag älskar, så det här måste kollas upp. Borde även kolla upp romanen The Master om Henry James. Tack för att du påminde mig!

Karin sa...

Ja, hurra för James! Jag pratade med min fru om honom för några timmar sedan och det visade sig att hon i det närmaste varit besatt av honom förr. Berusningen har nog lagt sig en smula, men inte mer än att det blir högläsning under veckan som kommer...

Karin sa...

Asså - den förra James: M.R. menar jag. Tur att en av hans noveller finns i en av de två vuxenböcker jag läser just nu.

Anonym sa...

Åh. Då rekommenderar jag att du ser filmen "The Innocents" från 1961 som är baserad på den boken. Mycket sevärd klassisk skräckis.

Anastasia sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
The Girl Least Likely To sa...

Anastasia: OMG! OMG! OMG! Jag döööör! Bästa julklappen!

The Girl Least Likely To sa...

Eh, vad hände? Falskt alarm?

Ylva sa...

Inte läst Turn of a Screw, men väl Duvans Vingslag som är rätt otäck den också. Den finns ju dessutom som bra film med Helena Bonham-Carter. Tips för en kulen kväll...?

Ylva sa...

Och förresten, på tal om intertextualitet och läskiga romaner, läser en av personerna i Barbara Vines House of Stairs just Duvans vingslag och försöker sig på att använda samma strategi man gör i den, för att bli av med en person men ändå behålla dennes pengar...

Erika sa...

Jag har läst den på svenska (Skruvens vridning) när jag pluggade litteraturvetenskap och minns den som obehaglig, men mycket bra.

The Girl Least Likely To sa...

Ylva: Jag har sett Duvans vingslag. Väldigt bra film! Mmm, Linus Roache...

Ika sa...

Huvudpersonen i Ten Thousand Lovers läser den också för sina studier. Det sägs inte rakt ut, men jag utgår från att hon studerar litteraturvetenskap eftersom hon även skriver Shakespeareuppsatser med mera. Boken i sig är riktigt läsvärd, en intressant och tämligen osliskig kärlekshistoria som utspelar sig i 1970-talets Israel.