fredag 26 oktober 2007

Alternativ kategorisering av böcker

Alice Sebolds berättarjag i The Almost Moon kategoriserar sina böcker efter författarnas förnamn. Kanske något att ta efter?

8 kommentarer:

Karin sa...

Ja, varför inte? Och denna bibliotekarie väntar ivrigt på att få veta hur du kategoriserar dina böcker - visst lovade du berätta det någon gång i någon post för läääänge sedan?
/Flaskpostar-ka

Ann-Sofie sa...

Bokstäver är bra när böckerna blir många. Under 500 håller jag fortfarande på färgkategorisering.

Karin sa...

Wow! Färger! Själv är jag yrkesskadad intill förbannelse och följer alfabetet vad gäller skönlitteraturen och går stenhårt åt den stackars facklitteraturen och kollar opp allt i LIBRIS innan jag ställer ut böckerna i hyllorna. Mindre trevligt för min icke-bibliotekariska, men ändå så äkta hälft, får tilläggas. Seriealbumen är redan kategoriserade sedan långt tillbaka och har sina egna små markeringar på ryggarna; den äkta hälften hyste ett visst ordningssinne i sin ungdom.

The Girl Least Likely To sa...

Karin: Oj, nu skäms jag. Ska berätta om mitt kategoriseringssystem asap, lovar.

Rob Gordon i High Fidelity, en stor förebild för nördar över hela världen, kategoriserade ett tag sina skivor i kronologisk ordning efter inköpstillfälle. Kan bli knepigt när det gäller böcker, men en rolig idé.

Karin sa...

Oh, don't be ashamed!

Detdär med kronologisk kategorisering har en hel del bibliotek tillämpat. Ex. Carolina Redivivas avdelning med direkt kurslitteratur är sådan om jag inte missminner mig. Fast: hur gör man när man köper in en drös böcker åt gången, jag bara frågar? Det måste ju bli oerhört godtyckligt: "nu ligger denhär boken överst i högen i bokpaketet, men på listan över de beställda böckerna hamnar den på plats 5". Vojvoj, I AM a nerd.

Hobbyfilosofen sa...

Och jag som trodde att det enda sättet att ordna böckerna var efter ISBN-nummer... Men jag kanske hade fel?

Maggie sa...

jag kör alfabetiskt men känner att jag skulle vilja ha mina favoritböcker på en speciell, synbar hylla. det känns liksom jobbigt att donna tartt hamnar nere vid golvet!

camilla sa...

Jag är också helt inne i The Almost Moon! Går tillbaka och begrundar formuleringar, som t.ex. de där små ledtrådarna till personlighetsdragen. I love it!