tisdag 25 september 2007

Recension: The Divide av Nicholas EvansInledningen formligen skriker "PAGE TURNER!". En krispigt klar vinterdag i Montana gör sig en far och son redo för en offpist-tur. Lyriska naturskildringar varvas med ett detaljrikt, ödesmättat redogörande för skidturen uppför de sluttande bergen. Ett bra tag tror man som läsare att det ska sluta i en olycka, inte helt olik det adrenalinpumpande inledningskapitlet i Nicholas Evans' mest kända roman, The Horse Whisperer. Så blir det inte. Istället finner far och son liket av en ung kvinna inbäddad i is och snö. Den unga kvinnan är Abbie Cooper, ekoterrorist och misstänkt mördare på flykt från FBI, men också dotter, syster, exflickvän, vän. Är det självmord, olycka eller mord? Den största frågan: hur har det kunnat gå så fel för familjen Cooper, en i grund och botten lycklig All American Family?

Det var nästan fysiskt omöjligt att släppa taget om The Divide när jag börjat läsa. Efter den gastkramande inledningen - helt i klass med ridolyckan i The Horse Whisperer - skruvas tempot ner. Genom tillbakablickar från olika perspektiv lär läsaren känna familjen Cooper, och sakta men säkert, pusselbit för pusselbit, klarnar bilden. I slutändan är det inte deckarintrigen som fascinerar mest. Det är när Evans skildrar en lycklig familjs långsamma sönderfall, med de första turbulenta åren i det nya årtusende som fondvägg, som han griper tag. Han är helt klart bättre på att skriva om kärlek och relationer än regelrätta mordmysterier, för när gåtan uppdagas är det som om luften går ur hela berättelsen. Allra bäst gillar jag återblickarna till somrarna på The Divide, ranchen i Montana där allt började gå snett. Evans' skildring av ett hypnotiskt vackert Montana får den här annars så trofasta anglofilen att vilja åka till en ranch uppe i bergen, dra på sig cowboyhatten och inleda en fling med en hunkig hästkarl till tonerna av Lucinda Williams. Det är nog också naturbeskrivningarna jag kommer att minnas; historien och karaktärerna känns utbytbara på något sätt, lite såpavarning emellanåt. Det är förvånansvärt att det inte hunnit bli någon filmatisering ännu, för särskilt inledningskapitlet hade gjort sig väldigt bra på bioduken. Jag kom på mig själv med att mentalt casta karaktärerna flera gånger under läsningen. (En något yngre Joan Allen som Sarah, Jeff Daniels som Ben - ska förresten det faktum att Ben råkar vara arkitekt förklaras av slumpen, eller är Evans ett fan av It? - och Alexis Bledel som Abbie.)

Är du sugen på en kravlös, spännande och välskriven bladvändarbok är The Divide, eller vad som helst av Nicholas Evans, ett ypperligt val. Är det en Stor Läsupplevelse du är ute efter - fortsätt leta.

Betyg: (av fem möjliga)

Inga kommentarer: